Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2010 00:10 - ПОСЛАНИК МАНАСАРЯН: НИЕ НЕ ЖИВЕЕМ В МИНАЛОТО, НАШИТЕ СТРЕМЕЖИ СА НАСОЧЕНИ В БЪДЕЩЕТО
Автор: agenciasliven Категория: Новини   
Прочетен: 975 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2010 10:20


В петък в Сливен гостува посланикът на Армения Сергей Манасарян. Той бе в Сливен по повод отбелязването на 24 април - Ден за възпоменание на жертвите на геноцида над арменския народ, организиран от благотворителен съюз „Парекордзаган" – Сливен, Арменското църковно настоятелство и Община Сливен. Посланик Манасарян участва в поклонението пред паметника на Хаджи Димитър и откри възпоменателната вечер.

Пред присъстващите членове на арменската общност и сливенската общественост той каза:

“Уважаеми господа общински съветници, скъпи приятели и сънародници, за мене е голяма чест да присъствам на отбелязването на 95-та годишнина от трагедията на арменския народ.

Скъпи приятели, днес се събрахме тук, за да почетем паметта на повече от 2.5 милиона жертви, на целенасоченото унищожение, на геноцида над арменския народ осъществен от младотурското правителство. Този факт сам по себе си говори за това, че днешният ден е ден за скръб и памет, не само за арменския народ, но и за цялото прогресивно човечество. Ползвам случая да благодаря на Общинския съвет и ръководителите на Сливен за признаването на факта за геноцида над арменския народ. Нас, арменците ни обвиняват за това, че продължаваме да живеем с миналото. Казват, че справедливите искания на арменския народ разпалват национална омраза и водят народа към задънена улица. Искам да им отговоря - нямаме вековни врагове, имаме само национална памет и история и нищо повече то това. Ние не живеем в миналото, нашите стремежи са  насочени  в бъдещето. Само че нация, която забравя своята история, своите корени - няма бъдеще! Трябва да се разбере, че признаването на геноцида като факт е обективна необходимост за международната общност. Просто е очевидно, че навременната обективна оценка на геноцида от 1915 година би възпрепятствала другото голямо престъпление на Двадесети век - Холокоста.

Днес, ние с вас, сме свидетели на активизирането на процеса на международното признание на геноцида над арменския народ. От година на година расте броят на страните приели и признали този исторически факт.

Скъпи приятели, ползвам се от случая да би благодаря още веднъж за вашата съпричастност към нашата трагедия. Решението но сливенския общински съвет е невероятна морална подкрепа, морална подкрепа не за държавата, не само за арменците в Армения, а и за пръснатите по света наши сънародници.

Да благодаря във ваше лице и на целия български народ, който в най-трагичния момент от арменската история протяга братска ръка за помощ. И спаси десетки хиляди арменци от варварско унищожение. Благодаря!”

В краткото си слово от името на сливенци общинският съветник Петър Димитров каза:

Ваше превъзходителство, уважаеми съграждани,

В световната история има много поробвани народи.  Такива са арменският и българският. Това са две древни култури, обогатили с духовното си битие човешката цивилизация. Народи, за които трудът и синовната признателност са основополагащи ценности. Всеки от нас носи белезите от трагичните исторически превратности. Спомен от дълги изгнанически пътища, болката от разпръснатите по широкия свят семейства. Трагизма на тези събития ни прави по-устойчиви в усилията си да съхраним националната си култура и самосъзнание, желанието ни да сме част от общочовешките достижения.

Трудна е съдбата на прокудените от родния си дом. През целият си живот те носят в себе си усещането за огорчение и неправда. Българският народ винаги е бил отзивчив към страданията и неволите на другите. Нашият дом винаги е отворен за тези, които търсят покрив и спокоен пристан. Арменската общност в нашия град винаги се е ползвала с уважението на съгражданите си заради своето трудолюбие, предприемчивост, зачитане на закона и гражданското достойнство. Със своето присъствие вие внасяте уникален цвят в културното многообразие на общия ни живот. Уверен съм, че с общите ни усилия нашият Сливен ще става все по-добро място за реализиране на мечтите на нашите деца и внуци.

Историята в повечето случаи е коравосърдечна. Тя фиксира дати и броя на загиналите. Ние знаем и винаги ще помним, че това е сбор от човешки съдби, хора със свои мечти и стремежи, които насилствено са били прекъснати. Днес с голяма болка и уважение се прекланяме пред тяхната памет.

Още новини в www.agencia-sliven.com




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: agenciasliven
Категория: Новини
Прочетен: 118650
Постинги: 59
Коментари: 18
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол