Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 09:21 - ИЗЛОЖБА НИ КАРА ДА С ГОРДЕЕМ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ
Автор: agenciasliven Категория: Новини   
Прочетен: 1294 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.02.2010 09:31


image  04.02.2010 / 20:39

Тя е подредена в една от залите на Музея на текстилната индустрия в Сливен и изважда под прожекторите малко известни факти за български учени, направили фундаментални научни открития и технически изобретения.
"Българска следа в науката" - така е озаглавена тази изложба, събрала под един покрив имената, постиженията и биографиите на български умове, подредили името на малка България в редиците на голямата световна наука.
Ето какво разказа за Агенция Сливен Тони Димитрова, завеждащ на филиала на Националния политехнически музей в Сливен:
- Тази изложба е гостуваща, част е от една по-голяма изложба на Националния политехнически музей и обогатена с експонати от Палата на физиката в град Казанлък.
Идеята на изложбата е да покаже чрез снимки, факти и много информация какъв е българският принос в различни области на научното познание, обхващащи информатика, математика, физика, химия, биология, медицина, самолетостроене, космически изследвания. Това са български научни открития и изобретения, които са фундаментални за цялата световна наука.
Много са имената в изложбата. Сред тях, разбира се, е Джон Атанасов, създателят на първия компютър, американец от български произход, който много често е подчертавал българското си потекло и това, че неговият славянски корен му е дал твърдостта и увереността да се бори за своето откритие. Доста известна е историята около спора кой е бащата на първия компютър. Джон Атанасов прави своето откритие още през 1939 година, а то е признато едва през 1983 година. Всъщност, Джон Атанасов има патентовани 33 изобретеня в различни области.
Изложбата включва и учени като проф. Бахметев, който е физик в Софийския университет и се занимава с проблемите на анабиозата, т.е. мнимата смърт. Той обаче има и едно друго твърде интересно изобретене, той то нарича телефотограф – предшественик на телевизора. Представен е и Георги Наджаков, световноизвестен учен, с неговото голямо откритие – фотоелектретното състояние на веществата, което е залегнало в основата на копираната техника. Присъстват и проф. Елисавета Карамихайлова, първата жена – професор в България, занимаваща се с радиоактивността; Иван Странски – учен, който поставя основите на съвременната молекулно-кинетична теория на кристалния растеж.
Отделено е място и на д-р Стамен Григоров, една много интересна личност – откривателят на бактерията на българското кисело мляко, наречена на негово име – “бактериум булгарикум - Григоров”, създател и на противотуберкулозна ваксина. Той доста време работи в Жнева и има предложения да остане в чужбина, при много по-добри условия, но се връща в България и доста дълго време остава околийски лекар в Трън. Там обзавежда собствена лаборатория, в която прави своите опити за противотуберкулозна ваксина. Бил е и военен лекар на фронта и именно там наблюдава случаите на туберкулоза. За него може да се каже, че е изключителен български патриот, който е пердпочел да работи в родината си и за родината си.
Изложбата представя и известните изобретатели в самолетостроенето – Цветан Лазаров и Асен Йорданов, сътрудник на “Боинг” и автор на учебници, по които и досега се обучават летците в САЩ.
Разбира се, отделено е място и на нашия “космически принос” - проектите и постиженията на Института по космически изследвания към БАН, с много факти за приборостроенето, космическата медицина, космическите храни, българските оранжерии в космоса, които са световноизвестни. И още много други имена, откриватели и учени, които са оставили трайна, българска следа в световната наука.
- Хубаво е да знаем, че зад много от нещата, които днес използваме в бита и живота си, има и българска научна следа, български ум - обяснява Тони Димитрова. - Мисля, че тази изложба е любопитна за всички.
Защото има с какво да се гордеем като българи.
Мариана Иванова
Агенция Сливен
Още новини можете да прочетете на www.agencia-sliven.com
Очакваме вашите коментари!
Още снимки!
 

image image image image image image

 



Тагове:   Сливен,   изложба,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: agenciasliven
Категория: Новини
Прочетен: 118169
Постинги: 59
Коментари: 18
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол